Χιλιαδού

Η Χιλιαδού συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και διάσημες
παραλίες της Εύβοιας... 

Μετά από τις ορεινές διαδρομές, η υπώρεια της Δίρφυς καταλήγει σε μια κατάφυτη ρεματιά από πλατάνια, καστανιές, σπαρτά, φτέρες, με το ποταμάκι να περνά και να χύνεται στη θάλασσα. Η θέα της απλωμένης παραλίας είναι εντυπωσιακή, με βότσαλα κάθε μεγέθους και βράχια μέσα και έξω από τη θάλασσα. Άλλα αποτελούν σημεία παιχνιδιού για τις παρέες, όπως ο χαρακτηριστικός βράχος μέσα στη θάλασσα που παρακινεί σε ατελείωτες βουτιές, ενώ άλλα προσφέρουν σκιά στους κολυμβητές.
Κομψά καταλύματα, όμορφες ταβέρνες, καφέ-μπαράκια, σπηλιές προς εξερεύνηση και όλα θα αποκτήσουν νόημα διακοπών. Αν βρεθείτε εκεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, θα πετύχετε τη γιορτή του καλαμαριού, που δεν έχει μόνο γαστριμαργικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μοναδική βιωματική εμπειρία.
Η ακτή χωρίζεται σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες που εκτείνονται προς τα βόρεια και σε έναν απομονωμένο κολπίσκο υπάρχει και παραλία γυμνιστών. Ακόμη βορειότερα υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά που αξίζει να επισκεφθείτε. Η παραλία λόγω του προσανατολισμού της, είναι συχνά  εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα κύματα πολλές φορές φτάνουν μέχρι τον δρόμο και βρέχουν τα λίγα σπίτια του οικισμού.
Λίγο δεξιά, θα συναντήσετε την Παναγία την Χιλιαδού, ναό του 12ου αιώνα που οφείλει το όνομά της, «σύμφωνα με την παράδοση» στη χιλιοστή Μονή, που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Αξιοπρόσεχτη η ανάγλυφη πέτρινη εικόνα της Παναγίας.
Από εκεί θα απολαύσετε την πανοραμική θέα σε όλη την παραλία και συνεχίζοντας ο  δρόμος οδηγεί σε άλλα υπέροχα χωριά και παραλίες καταλήγοντας μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στην Κύμη.

Οι Προτάσεις μας..

 Μπουγάζι ταβένα - cafe

Παραλία Χιλιαδού Εύβοιας, Τηλ.: 6979018122, 6984944181

 

Copyright @ Polisin 2021